07 kwietnia 2015

Sałatka ze słonymi racuszkami




Składniki:

brokuły
pomidorki cherry
cebula
szczypiorek
kiełbasa krakowska
jajko
mąka
bułka tarta
masło
sól, pieprz
bazylia.

Przygotowanie:

Brokuły dzielimy na bukieciki i gotujemy, następnie odstawiany do wystygnięcia, kroimy pomidorki na połówki, kiełbasę w plasterki i następnie dzielimy na półksiężyce, cebule również kroimy w plasterki i oddzielamy pojedyncze kółeczka. Odrobinę masełka podgrzewamy na patelni i na średnim ogniu podsmażamy brokuły, po minucie z każdej strony. Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę i bułkę tartą, w proporcjach 2:1, ja zawsze mieszam jedno jajko z 2 łyżkami mąki i 1 bułki, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz płaską łyżeczką Bazyli, dosypujemy szczypiorek, całość mieszamy, formujemy racuchy i smażymy aż do uzyskania złotego koloru. Całość układamy na talerzu i posypujemy szczypiorkiem. 

Smacznego!







3 komentarze:

  1. Wydaje się być smaczna i prosta w zrobieniu, może spróbuję :)

    Pozdrawiam!
    mixfashionworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie spróbuje takiego połączenia ale w wersji bez kiełbasy krakowskiej, jako że nie jestem jaroszką.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny blog i zdjęcia ;*
    ja dopiero zaczynam więc miło będzie jeżeli zajrzysz do mnie ;)
    http://lifestyle-nattfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze.
Spam jest notorycznie ignoruje
Kara