Składniki:
·
½ kg brokułów
·
3 ziemniaki
·
cebula dymka
·
pęczek szczypiorku
·
1 ćwiartka z kurczaka
·
kostka rosołowa
·
łyżka śmietany
·
kawałek żółtego sera Gouda
·
ptysiowy groszek
·
sól i pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy ok. półtora litra wody, wkładamy ćwiartkę z
kurczaka i nastawiamy na średni płomień. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę,
wrzucamy do wody. Brokuły płuczemy i dzielimy na różyczki, gotujemy na parze,
nie dłużej niż przez 3-4 minuty, dzięki czemu zachowują zdolność wytwarzania
sulforafanu. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodajemy kostkę rosołową, gotujemy ok.
20 minut, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i zestawiamy z ognia,
po kilku minutach dodajemy brokuły, z których odkładamy ok. 4 różyczek do
ozdoby. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, siekamy szczypiorek, z
ćwiartki oddzielamy mięso od kości i wrzucamy do zupy, którą blendujemy na krem, nalewamy do talerzy lub miseczek, do
każdej porcji dodajemy łyżkę startego sera, podajemy z groszkiem, ozdabiamy
różyczką z brokułów i posypujemy szczypiorkiem.
Uwielbiam zupy krem, brokułową również stymże ja robię bez ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam do siebie:)
wygląda pysznie, groszek mniammm
OdpowiedzUsuń