02 marca 2015

Zupa krem z brokułów ze szczypiorkiem i groszkiem ptysiowym





Składniki:
·         ½ kg brokułów
·         3 ziemniaki
·         cebula dymka
·         pęczek szczypiorku
·         1 ćwiartka z kurczaka
·         kostka rosołowa
·         łyżka śmietany
·         kawałek żółtego sera Gouda
·         ptysiowy groszek
·         sól i pieprz


Przygotowanie:
Do garnka wlewamy ok. półtora litra wody, wkładamy ćwiartkę z kurczaka i nastawiamy na średni płomień. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do wody. Brokuły płuczemy i dzielimy na różyczki, gotujemy na parze, nie dłużej niż przez 3-4 minuty, dzięki czemu zachowują zdolność wytwarzania sulforafanu. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodajemy kostkę rosołową, gotujemy ok. 20 minut, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i zestawiamy z ognia, po kilku minutach dodajemy brokuły, z których odkładamy ok. 4 różyczek do ozdoby. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, siekamy szczypiorek, z ćwiartki oddzielamy mięso od kości i wrzucamy do zupy, którą blendujemy na krem, nalewamy do talerzy lub miseczek, do każdej porcji dodajemy łyżkę startego sera, podajemy z groszkiem, ozdabiamy różyczką z brokułów i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!







3 komentarze:

  1. Uwielbiam zupy krem, brokułową również stymże ja robię bez ziemniaków :)
    Obserwuję i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, groszek mniammm

    OdpowiedzUsuń
  3. informasi yang berguna sukses terus gan/ useful information success gan

    Obat tradisional sperma lemah

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze.
Spam jest notorycznie ignoruje
Kara