24 czerwca 2015

Zupa krem z cukinii





Składniki:

2 nieduże cukinie
Bulion drobiowy
Cebula
Czosnek
Jogurt naturalny
Groszek ptysiowy lub grzanki
Bazylia i majeranek
Sól i pieprz
Olej

Przygotowanie:

Gotujemy około litr bulionu, obieramy czosnek i rozgniatamy, następnie myjemy dokładnie cukinie i kroimy w kostkę,  nie obieramy, ponieważ skórka nada zupie intensywny, zielony kolor. Pokrojoną cukinię i czosnek podsmażamy przez kilka minut na gorącym oleju, pod sam koniec posypując je suszonym majerankiem i bazylią, około jednej płaskiej łyczki każdej przyprawy. Podsmażoną cukinię wrzucamy do przygotowanego wcześniej bulionu, mieszamy, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut. Całość miksujemy blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji, podajemy z groszkiem ptysiowym, albo grzankami.

Smacznego!





1 komentarz:

Dziękuję za komentarze.
Spam jest notorycznie ignoruje
Kara