photo moda_zps80a088f8.jpg  photo art_zps34be7ee8.jpg  photo bookkopia_zps859ae36a.jpg  photo Beznazwy1kopia_zps00c4458c.jpg  photo tekstykopia_zpsd32a1574.jpg  photo dom_zps47b17e93.jpg  photo lifestyle_zpsb46220d1.jpg  photo bkopia_zpsd98d996f.jpg  photo Beznbsptytu1420ukopia_zps2bc89d34.jpg

 

21 stycznia 2016

Roladki z łososiem i sosem chrzanowym


Przepis opracowałam sama, niesiona kulinarną weną, która czasem mnie dopada. Ja osobiście lubię każdy z elementów roladek, zatem zajadam się nimi, dopóki nie znikną wszystkie :)
Przekąska, która dziś dla Was przygotowałam to połączenie sushi i sajgonek w wydaniu à la PaniKara , Jeżeli też lubicie łososia, oliwki i sos chrzanowy w objęciach delikatnego ryżu, zamkniętego w miękkim papierze ryżowym (tak, miała polecieć Wam ślinka). To koniecznie powinniście wypróbować przepis. Jest to zdrowa potrawa, dzięki którym dostarczycie organizmowi między innymi błonnika i kwasów omega3, a przy okazji zaskoczycie znajomych, albo rodzinę nietypowym daniem.




Składniki:

Papier ryżowy
Łosoś
Torebka ryżu
Pasta z oliwek
Sos chrzanowy
Sól i pieprz
Oliwki do dekoracji



Sposób przygotowania:

Gotujemy torebkę ryżu i pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy odrobinę ciepłej wody, do zanurzenia papieru ryżowego, kroimy łososia w paski. Kiedy ryż ostygnie przesypujemy go do miseczki, dodajemy pieprz i sól oraz pastę z oliwek, tak by uzyskana masa miała konsystencję farszu. Zanurzamy papier w wodzie (według przepisu na opakowaniu), kładziemy na deskę i czekamy, żeby zmiękł, nakładamy ok. łyżkę farszu, rozprowadzamy równomiernie po niemal całej powierzchni płatka. Następnie kładziemy pasek łososia i wedle uznani polewamy sosem chrzanowym, całość zawijamy. Roladki możemy podawać pokrojone w plasterki (ok. 2-3 cm) lub w całości, razem z oliwkami. 

Smacznego!






3 komentarze:

  1. Pysznie to wyglada i pewnie równie dobrze smakuje :)
    Pozdrawiam Monika :)
    Zapraszam do nas :)
    http://glamorous6.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam łososia więc pewnie by mi smakowało :)
    PorcelainDesire

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie i znając Twój talent pewnie tak samo smakuje...:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze.
Spam jest notorycznie ignoruje
Kara